Gezocht leider M/V met veel twijfels

tegelwijsheid

Mensen zijn op zoek naar een zinvolle invulling van hun tijd of hebben al een invulling gegeven maar willen toch weer wat anders. Ik hoor het regelmatig: ik ben op zoek of ik ben een zoektocht begonnen. M/V is op zoek naar betaald werk, op zoek naar passend vrijwilligerswerk, op zoek naar rust, op zoek naar (nieuwe vormen) religie of zoek naar recreaties. Soms zelfs zijn mensen op zoek naar meer tijd. Maar helaas die laatsten zullen niet vaak vinden wat ze zoeken want je kunt wel invulling geven aan tijd maar écht meer tijd hebben we niet. Er zit nu eenmaal, echt één keer, 24 uur in een etmaal en daar moeten we het mee doen.

Je leest erover en van tijd tot tijd bekruipt mij ook het gevoel te weinig tijd te hebben. Dat gevoel is onaangenaam want je wilt meer dan kan. De oplossing hoef ik jullie natuurlijk niet te verklappen. Het is een kwestie van kiezen. Zo bewust aan het begin van het jaar koos je ervoor om…. (vul zelf maar in) en er is nog geen maand voorbij of je oude gewoonte sluipt weer in de nieuwe dag.

Maar is dat dan zo erg? Welnee! Een mens blijft nu eenmaal zijn leven veranderen, twijfelen soms. Het ‘ik weet het niet zo goed’ is misschien (misschien twijfel ik nu wel een beetje) wel niet zo slecht. De betweters, de mensen die met volle overtuiging in superlatieven spreken dat vind ik soms zo overdreven. Zij worden dan wel gezien als grote leiders, mensen die anderen kunnen motiveren en enthousiasmeren en kunnen (bege)leiden naar grootste resultaten. Grootspraak wint het van eenvoud en bescheidenheid. Herman Finckers zei het ooit zo mooi: Ik ben een twijfelaar maar dat weet ik niet zo zeker.

Ik vraag me oprecht af of er nieuwe ouderen zijn die, net als ik, vaak heel bewust kiezen, leider zijn het eigen leven, maar ook heel bewust durven twijfelen aan alles om hen heen. Niet met een bibberende, onzekere stem zeggen dat je het niet zeker weet maar met volle overtuiging zeggen: ik weet nog lang niet veel, ik heb heel veel twijfels.

Mijn wens is dat nieuwe ouderen elkaar durven treffen, dat durven toe te geven en daarvoor is leiderschap nodig. Ik twijfel nog even door over het organiseren voor een nieuwe activiteit in 2015 want het vinden van mensen die willen deelnemen is niet eenvoudig. Ja ook een zoektocht. Mijn agenda is nu even te vol met auditeren van Gastvrijheidszorg met Sterren, zorg voor mijn oudere en jongere generatie en ervoor zorgen dat ik zelf vitaal blijf.

Tot een volgende keer waarin ik écht iets nieuws vertel. Misschien doe ik dat volgende maand wel.